Vandaag doen we rustig aan

30 mei 2026 - Funchal, Portugal

Slecht of moet ik zeggen onrustig geslapen. Mijn kuiten staan op springen, bij elke beweging voel ik spierpijn. Heb ik ook nog een nachtmerrie gehad! Frank moest mij wakker maken om mij eruit te halen. Dat is lang geleden zeg. Misschien kijk ik toch te veel crimes op tv. 😳😜  Als de ochtend daar is sta ik toch nog redelijk op. Koffie doet ook wonderen. Om 08:30 uur komt er weer een cruiseschip binnen; we wachten deze even af voor we gaan ontbijten. In dit hotel staat klanttevredenheid voorop. We worden door een host keurig naar een tafel gebracht. Ze brengen koffie of thee als je dat wil maar het ontbijt moet je zelf halen.

Het weer is fantastisch. 27 graden maar met de juiste luchtvochtigheid is dat heerlijk. We gaan een wandeling door Funchal maken. Frank met de beschrijving en ik met de GPS. Deze wandeling gaat vooral langs musea. Niet helemaal ons ding maar ook langs twee kerken die we dan wel weer interessant vinden. Die bekijken we even van binnen. Helaas was het wijnmuseum nog gesloten of misschien maar goed ook. 🤣 Het is bijna 12:00 uur als onze wandeling klaar is. Wat gaan we nu doen....... terug naar het hotel, ok nemen we de tuktuk. We gaan voor het laatste.

Langs de boulevard staan er genoeg. We kiezen de meest kleurrijke uit. Weet niet waarom maar deze is grappig. Een alleraardigste man laat ons zien waaruit we kunnen kiezen. We gaan voor een ritje van een kleine twee uur naar Camara de Lobos. Câmara de Lobos is een van de oudste en meest karakteristieke vissersdorpen van Madeira. Het ligt in een beschutte baai, omringd door steile kliffen en groene terrasen vol met bananenplanten. We stappen in en hij maakt gelijk met ons telefoontoestel een foto. Dan scheurt hij door de straten van Funchal en legt hier en daar wat uit waar we langsrijden. Dat ding maakt herrie, volgens Frank is het een tweetakt dus dat klopt wel. Ik met mijn tinnitus versta er maar de helft van, Frank gelukkig meer. 😂 dan rijden we langs het Casino Park. Keizerin Sissi van Oostenrijk bezocht Madeira in de winter van 1860 om te herstellen van een hardnekkige hoest. Haar verblijf in het voormalige landgoed Quinta Vigia in Funchal duurde tot het voorjaar van 1861. Tegenwoordig herinnert een bronzen standbeeld in Funchal, nabij het Casino Park Hotel, aan haar bezoeken aan het eiland. We stoppen hier niet dus we hebben geen foto kunnen maken.

Eerste stop is bovenin het dorp. Hij rost door smalle straatjes, steile wegen en gaat een verboden weg in. Hij lacht alles weg, echt hilarisch. We maken wat foto's voor we naar beneden gaan. Het dorpje zelf is schattig. Er dobberen kleurrijke vissersbootjes in het water, op een muur hangt een zeehond gemaakt van auto-onderdelen en op een terras zit een bronzen beeld van Winston Churchill. Churchill was gefascineerd door de schilderachtige baai van dit dorpje. Hij zette hier in januari 1950 zijn ezel neer om het vissersdorp te schilderen en om te onthaasten. We drinken op een terras naast de baai een lokaal drankje genaamd Poncha. Dit is een traditionele fruitcocktail uit Madeira met een alcoholpercentage van ong 25%. Frank kiest citroen- en ik mandarijnen smaak. Dit drankje is echt lekker. Er wordt gewaarschuwd dat je het met mate moet drinken..... 🤪

De tuktuk wacht op ons. We rijden eerst naar een populair strand. Moet je wel houden van liggen op keien. Het ziet er zo niet comfortabel  uit. Het enige kunstmatig aangelegde stand is in Cahleta zo'n 30 km vanaf Funchal. Daar eindigt later onze vakantie maar daar denken we nog even niet aan. Dan nemen we een kijkje bij één van de natuurlijke Pools die Madeira rijk is. Deze is vlak bij Funchal genaamd Doca do Cavacas. Hij is een stuk kleiner dan die van Porto Moniz maar ziet er toch wel gezellig uit. We schieten snel  een foto voor we door gaan naar onze eindbestemming. Als we zeggen dat we even een koud biertje willen gaan drinken weet hij wel een goedkoop tentje. Hij zet ons af bij dat tentje die we toevallig van de week zelf gevonden hadden. De bedoeling was goed.

Na het biertje lopen we terug naar ons hotel om nog een uurtje bij het zwembad te liggen. Ogen dicht en knorren maar. 😴 De temperatuur hier is fantastisch. Niet te heet en zeker niet koud. Na de douche eten we weer lekker in het hotel.  Ik eet dingen die ik nooit zou bestellen. Nu was het hoofdgerecht bijvoorbeeld Black Pork Neck uit Portugal dit is het malse, gemarmerde vlees van het Iberische zwarte varken. Zo ongelofelijk lekker. We sluiten af met een kaasplankje en lopen weer voldaan naar boven. Het was wederom een geslaagde dag.

1. Marjolijn:
    31 mei 2026
    Prachtige foto's, en weer heerlijk meegenieten!
  2. Sandra Hoogland:
    31 mei 2026
    Ziet er allemaal leuk uit! En kleurrijk.
  3. Paulien:
    31 mei 2026
    Dat was weer een mooie dag!
  4. Jeanette:
    31 mei 2026
    En dat was een rustige dag...🤣😂. Heerlijk, die verhalen.
  5. Linda:
    31 mei 2026
    Heel leuk die tuc tuc en mooi eiland
  6. Linda:
    31 mei 2026
    Oeps fout geschreven. Tuktuk. Veel plezier!
  7. Monika Geutjes:
    31 mei 2026
    Fijn dat jullie reis zo verloopt als jullie gehoopt hebben.blijven genieten en wij ook wel beetje mee!😘