Hier zijn die globetrotter weer........

1 december 2025 - Dresden, Duitsland

Het is weer tijd voor een uitje en je kunt ons niet blijer maken dan een dag over de Kerstmarkt in Duitsland laten slenteren. Maar ja, wat is één dag. Daar trekken wij onze winterschoenen niet meer voor uit de kast. 🤭 Nee, we gaan 6 dagen. Drie nachtjes in Dresden en drie in Leipzig met de nodige uitstapjes vanuit daar. Uiteraard willen we jullie daar ook deelgenoot van maken en een beetje van de sfeer laten proeven.

We zijn gisteren ingecheckt in het Bastion hotel in Hoofddorp. Dit hebben we nu een paar keer eerder gedaan en dat bevalt ons heel goed. Na een lekkere luie middag met de F1 op tv en een pokebowl als diner zijn we bijtijds gaan slapen. 03:30 uur, naast me klinkt dat irritante geluid van de wekker, aan de andere kant naast me een hoop gebrom. "Dit is toch geen tijd als je vakantie hebt"!!! Maar na een kop koffie en Hart van Nederland is ook Frank klaar voor vertrek. Om 05:00 uur staat de taxi naar Schiphol voor de deur, precies zoals we besproken hadden. Dat is vast een goed voorteken voor de rest van de dag. 😜 We gooien de koffer in zo'n zelf wegbreng apparaat, scoren nog even een flesje Baileys in de aanbieding en klokslag 07:15 uur, originele vertrektijd vliegen we richting Frankfurt waar we een overstap hebben. Als we landen hebben we 50 minuten om onze volgende vlucht te halen. Das best krap. Eerst met de bus naar vertek 1 en dan naar gate A69 alwaar ons volgende vliegtuig staat. Ooit op Frankfurt geweest? Dat vliegveld is huge. We zetten flink de pas erin en als we aankomen kunnen we gelijk boarden. Dat hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Hup, de bus weer in op naar het volgende vliegtuig. Zeg nou eerlijk, dit loopt toch gesmeerd! Na een klein technisch probleempje wat ze binnen 10 minuten hadden opgelost vertrekken we richting de eindbestemming van vandaag Dresden. Dresden heeft een vliegveld van niets. We stappen uit op het platform en lopen zo naar binnen waar onze koffer met drie minuten op de band ligt. We kopen een kaartje voor de S2 bahn a €3,40 per stuk die ons na 7 haltes afzet op het Centraal Station of zoals ze hier zeggen Haupt Bahnhof. Ons hotel, Occidental Dresden Newa, ligt op 4 minuten lopen van het hotel.

Het hotel aan de buitenkant ziet er niet uit. Een groot vierkant gebouw van 14 verdiepingen. We zijn te vroeg dus de koffers in de stalling en op naar de glühwein. Er staat een Kerstmarkt recht voor onze deur. Wat smaakt zo'n glühwein toch lekker in deze entourage. Je betaald €4,- statiegeld (pfand) voor de beker en omdat we deze zo leuk vinden, besluiten we ze niet terug te brengen; deze twee gaan mee naar huis. 😉 We lopen eerst hier een rondje, eten een broodje braadworst en lopen dan door naar de volgende markt. Het schijnt dat ze hier 15 Kerstmarkten hebben. Dan lopen we de Striezelmarkt op. Deze is een stuk groter en ook drukker. Er staan heeeeel veel eettentjes en de tentjes die wel Kerst prullaria verkopen, verkopen voornamelijk houten dingetjes die niet te betalen zijn. We schrikken enorm van de prijzen dit jaar.

Om 15:00 uur is onze kamer klaar en wat voor één.  We grappen wel eens over een room with a view; nou, dit is er één uit een boekje. Wat een uitzicht. Ramen tot de grond en omdat we op de 14e verdieping zitten kunnen we ver over de stad kijken. Frank moet even wennen met z'n hoogtevrees. We pakken wat spullen uit, trekken de wandelschoenen aan en gaan de straat weer op. Het wordt al donker en dan wordt het natuurlijk helemaal leuk. Zo komen we uit bij de Judenhof. Hier staat een ambachtelijke Kerstmarkt waar ze op traditionele manier oude gebruiken en lekkernijen laten herleven. Op weer een ander klein Kerstmarktje brandt een grote vuurkorf waar we ons even gaan opwarmen met, hoe kan het ook anders, een glühwein.  😋 Het vroege opstaan begint zijn tol te eisen en we besluiten terug te gaan richting hotel maar niet voordat we een grote bruschetta met tomaat en uien verorberen. Wat een rot leven hebben wij toch hé....... 🙈 Boven zetten we twee stoeltjes voor het raam, doen de lichten uit en genieten van het uitzicht met op de achtergrond de Top 4000. De badkamer is ook wel een verhaal apart. Hij is groot met ligbad, dubbele wastafel en een grote douchecabine. Ik hoor jullie denken: wat is hier zo apart aan? Nou, de schuifdeuren zijn van glas en die zitten recht tegenover die grote ramen. Het lijkt zo wel een beetje of je in een aquarium staat maar die bloedhete douche met harde straal maakt alles goed. Hebben wij even mazzel dat we op 14 hoog zitten.👌

Morgen zouden we met de trein voor één dag naar Praag gaan maar onze treinreis is geannuleerd. Werkzaamheden op het spoor gooit roet in het eten. Ik heb wat anders gevonden als alternatief, daar morgen meer over. Tot dan.👋

1. Paulien:
    1 december 2025
    Ik zit helemaal in de kerst sfeer!!
    Veel plezier
  2. M.s. van Wijngaarden:
    2 december 2025
    Veel kerstplezier daar! 🤗😘
  3. Cathy:
    Wat ontzettend gaaf weer! Geniet ervan ❤️
  4. Peter Maks:
    3 december 2025
    Ik ga weer genieten van jullie prachtige verhalen. Veel plezier weer.
  5. Jeanette:
    3 december 2025
    Wat een prachtige marktjes en zeker fantastische kamer in het hotel. Geniet ervan.